Korek, nebo šroubovací zátka?

27.10.2012 10:16

Pokud kupujete víno a lámete si s hlavou, je-li lepší víno s korkovým špuntem, nebo šroubovací zátkou, vězte, že podoba a materiál zátky neříká nic o kvalitě vína.
Způsob uzavření lahve je totiž především psychologickou záležitostí, a jde tedy o sílu zvyku. U nás zatím milovníci vín dávají přednost korku, popřípadě zátkám z umělého korku, protože mají za to, že lahve se šroubovacím uzávěrem musí nutně obsahovat méně kvalitní víno. Pravda to není! V Německu nebo Rakousku se běžně právě v takto uzavřených lahvích prodává víno v ceně dvaceti třiceti eur.
Podle vinařů, kteří se už rozhodli používat šroubovací uzávěry, nejčastěji kovové, ale někdy také z plastu, je to zvláště pro bílá vína dobré řešení. Šroubovací uzávěry zaručují 39krát větší těsnost než průměrná korková zátka, vyšší stabilitu barvy, vůně a chuti vína. Výhodou šroubovacího uzávěru může být i to, že odpadá shánění vývrtky či jiného nářadí k otevření lahve.
Kvalitu vín, která jsou určena k „rychlému vypití“, tedy do dvou tří let, šroubovací uzávěr nebo umělý korek neovlivní. Náhradu jinými materiály navíc vítají i ekologové, protože nedochází ke zbytečné likvidaci korkových dubů.
Nenahraditelná naopak zůstává korková zátka u vín, která musí zrát a jsou určena do archivu.

Vyhledávání

Kontakt

iDobré víno ECONT Praha s.r.o.
Zakouřilova 792/96
149 00 Praha 4
Telefon: +420 224941848
Mobilní telefon: +420 602130206